Jak nám (vrah a lhář) Putit zdražil energie

9. 08. 2022 15:51:21
Tohle je podrobný přehled toho, jak Putin vychytrale déle než rok snižoval dodávky a hnal cenu nahoru a jak to Evropa z většiny neprokoukla.

Vyšší čísla na složenkách už jsme viděli asi všichni. Hodně se mluví o tom, kdo za to může a přestože příčin je víc a jsou propojené, společný jmenovatel je Putin, který se v přípravách na napadení Ukrajiny dlouho připravoval i na to, jak Evropu co nejdéle držet skrze plyn v šachu. A protože když je málo jedné komodity, zvedá se poptávka po dalších, ceny rostou všude.

ROK 2021

6. SRPNA: Gazprom dramaticky omezuje toky plynu přes plynovod Jamal – který vede přes Bělorusko a Polsko – s odvoláním na požár v zařízení na zpracování plynu v západní Sibiři. Gazprom místo toho začíná těžit plyn držený v podzemních zásobnících v EU, aby splnil smluvní dodávky zákazníkům, což zhoršuje již existující problém poloprázdných zásobníků.

16. SRPNA: Gazprom rezervuje pouze 4 procenta dostupné kapacity pro tranzit plynu nabízené Ukrajinou na září, což způsobilo prudký nárůst cen plynu v očekávání nižších toků.

10. září: Plynovod Rusko-Německo Nord Stream 2 je plně dokončen a čeká pouze na certifikaci od německých regulátorů, aby mohl začít provoz.

1. ŘÍJNA: Gazprom přestává posílat plyn přes Ukrajinu do Maďarska, protože Moskva a Budapešť podepisují 15leté smlouvy o zasílání dodávek přes ruský plynovod TurkStream.

5. ŘÍJNA: Putin obviňuje z „hysterie a zmatku“ na evropských energetických trzích evropskou energetickou transformaci směrem k bezemisní ekonomice, green deal atp. Ceny plynu v EU vyšplhaly na rekordních 165 EUR za megawatthodinu.

6. ŘÍJNA: Putin prohlašuje, že dodávky plynu mohou a budou zvýšeny. Zároveň vyzval k urychlenému německému schválení Nord Stream 2.

8. října: Rumunská asociace energetických dodavatelů varuje, že žádosti svých členů o dodatečné dodávky plynu na zimu Gazprom odmítá.

13. ŘÍJNA: Gazprom naposledy prodává takzvané spotové objemy plynu na evropský trh – tedy prodeje v otevřené aukci mimo víceleté smlouvy o dodávkách. Od té doby mohou pouze dlouhodobí klienti přijímat předem dohodnuté dodávky potrubím, což vedlo k poklesu objemu ruského plynu do Evropy.

15. října: Ukrajinský provozovatel plynárenské sítě varuje, že Gazprom posílá přes Ukrajinu pouze zlomek rezervovaného objemu plynu.

19. ŘÍJNA: Polsko varovalo představitele EU pro hospodářskou soutěž, že Gazprom „omezuje toky přes jiné trasy než Nord Stream 1“ a žádá, aby byl Gazprom vyšetřen kvůli manipulaci s trhem.

21. ŘÍJNA: Putin zesměšňuje Evropskou komisi za to, že odrazuje od dlouhodobých smluv o dodávkách plynu ve prospěch spotových obchodů, a dodává, že může EU poslat dodatečný plyn, který potřebuje, pokud bude schválen Nord Stream 2.

26. ŘÍJNA: EU oznámila, že shromažďuje důkazy pro šetření hospodářské soutěže, aby se zjistilo, zda vysoké ceny plynu nelze přičíst manipulaci ze strany velkých dodavatelů, jako je Gazprom.

28. ŘÍJNA: Putin nařídil Gazpromu, aby před zimou začal plnit svůj abnormálně nízký podzemní zásobník v EU, což přimělo ceny plynu v EU v září poprvé klesnout pod 80 EUR/MWh. Ke skutečnému naplnění, ale nedojde.

16. LISTOPADU: Německý regulátor infrastruktury říká, že nemůže certifikovat plynovod Nord Stream 2, dokud nebude vlastnictví převedeno na dceřinou společnost v Německu.

16. PROSINCE: Německé regulační orgány oznámily, že Nord Stream 2 nebude certifikován dříve než v létě 2022.

21. PROSINCE: Ruský plyn proudí přes zastávku ropovodu Jamal a poté nečekaně začne proudit obráceně a odvádí plyn na východ z Německa. Ceny plynu dosáhly rekordních 180 EUR/MWh. Ukrajinský Naftogaz reaguje výzvou k prošetření možné manipulace trhu ze strany Gazpromu. Putin místo toho obviňuje chamtivé západní obchodníky z dalšího prodeje levného ruského plynu získaného na základě smlouvy s masivní přirážkou a jeho parkování v daňově příznivém ukrajinském skladu.

ROK 2022

21. ÚNORA: Putin uznává dva separatistické regiony na východní Ukrajině a nařizuje ruským jednotkám.

22. ÚNORA: Německo v reakci na to zastavilo administrativní certifikaci Nord Stream 2.

24. ÚNORA: Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Globální referenční hodnota ropy, poprvé od roku 2014 překračuje 100 USD za barel. Ceny plynu v EU dosáhly 128 EUR/MWh.

2. BŘEZNA: Americký hlavní ropný a plynárenský koncern Exxon oznámil, že zastaví nové investice v Rusku a stáhne se z velkého plynárenského projektu Sachalin 1. Ceny plynu dosáhly 157 EUR/MWh.

7. BŘEZNA: Uniklé dokumenty z Evropské komise ukazují návrh na snížení závislosti EU na ruském plynu o dvě třetiny, zejména prostřednictvím povinného naplnění podzemních zásobníků plynu v EU na 80 procent do října. Ceny za běžně levný letní plyn krátce atakovaly 345 EUR/MWh.

26. DUBNA: Gazprom zastavil dodávky do Polska a Bulharska kvůli odmítnutí platby v rublech.

27. DUBNA: Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že každý klient, který odmítne platit za plyn pomocí bankovního účtu vedeného v rublech, riskuje přerušení dodávek.

11. KVĚTNA: Ukrajina oznámila neoprávněné odběry plynu z plynovodu procházejícího okupovaným územím a varovala Gazprom, aby použil jinou trasu. Od té doby Rusko jednoduše posílá méně plynu přes Ukrajinu.

16. KVĚTNA: Rusko zastavilo dodávky elektřiny do Finska, což je krok obecně vnímaný jako reakce na žádost Finska o členství v NATO z 12. května.

21. KVĚTNA: Gazprom zastavil dodávky do finského Gasumu.

31. KVĚTNA: Gazprom zcela pozastavil dodávky plynu nizozemské společnosti GasTerra kvůli neplacení v rublech.

1. ČERVNA: Gazprom zastavil dodávky do Ørsted, největší dánské energetické společnosti, „kvůli neplacení v rublech“.

15. ČERVNA: Gazprom oznámil, že od 16. června poklesne toky na Nord Stream na 40 procent kapacity.

17. června: Francie a Itálie dostávají méně ruského plynu, než se očekávalo, několik dní poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Mario Draghi navštívili Kyjev, aby podpořili snahu Ukrajiny o vstup do EU.

11. ČERVENCE: Nord Stream MÁ ODSTÁVKU kvůli každoroční 10denní údržbě.

18. ČERVENCE: Gazprom zaslal stanovisko německému Uniperu a dalším evropským klientům, v němž tvrdí, že snížené dodávky plynu od 14. června jsou způsobeny faktory, které společnost nemůže ovlivnit. Snížené dodávky hlásí také italská Eni, rakouská OMV a francouzská Engie.

20. ČERVENCE: Putin to hraje s možností zvýšit toky plynu do Evropy, zatímco Nord Stream má nedostatečnou výkonnost: „Máme připravenou jinou trasu – je to Nord Stream 2.“

21. ČERVENCE: Nord Stream obnovuje dodávky, ale na 40 procent kapacity. Putin varuje, že toky by mohly znovu klesnout kvůli opožděnému návratu plynové turbíny z Kanady (sankce).

27. ČERVENCE: Dodávky přes Nord Stream poklesly na 20 procent kapacity. Putin obviňuje chybějící turbínu Siemens potřebnou k protlačení více plynu potrubím, ale Kyjev poukazuje na to, že Moskva stále platí za tranzitní prostor přes Ukrajinu a nevyužívá ho.

30. ČERVENCE: Gazprom přestává dodávat plyn do Lotyšska „kvůli porušení podmínek pro odběr plynu“ po zprávě, že lotyšská energetická firma Latvijas Gaze našla alternativního dodavatele ruského plynu, který nevyžadoval platbu v rublech

3. SRPNA: Gazprom říká, že sankce EU, USA a Spojeného království vůči Moskvě „znemožňují přivézt“ plynovou turbínu Siemens zpět do Ruska, aby se zvýšily průtoky přes Nord Stream.

A jsme tam kde jsme. Poučení? 1) nevěřte Putinovi 2) zbavme se závislosti na fosilních palivech, včera bylo pozdě.

ZDROJ ČASOVÉ ŘADY: Politico Europe

Autor: Václav Pláteník | úterý 9.8.2022 15:51 | karma článku: 10.83 | přečteno: 398x

Další články blogera

Václav Pláteník

Končí české předsednictví. Fiala pohnul výhybkou dějin

Po šesti měsících úspěšného předsedání EU vláda předává štafetu. Druhou šanci v čele Evropy jsme proměnili na výbornou. Všechno by probíhalo úplně jinak, nebýt historické březnové cesty tři premiérů do Kyjeva.

28.12.2022 v 18:30 | Karma článku: 20.83 | Přečteno: 907 | Diskuse

Václav Pláteník

Jak se postavit ke klimatickému balíčku "Fit For 55" (návod pro křesťanské demokraty)

Zní to jako cvičební program pro lidi ve středním věku a opravdu to vlastně zeštíhlovací kúra je. Týká se ale unijních cílů dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2055. Jak se k takovému jako křesťanští demokraté postavit?

29.7.2022 v 15:30 | Karma článku: 10.30 | Přečteno: 235 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.86 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1203

Lidovec a včelař z Valašska. Zástupce ředitele Evropské akademie pro demokracii. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...